NOM DEL CURS
CULTURA DEL VI: “Introducció a l'Enologia i Geografia Vitivinícola-
I”
Nivell Perfeccionament.
Monitora: Graciela Pena Valente. Enóloga y Sumiller.
OBJECTIUS GENERALS
• Conéixer les bases de vinificacions no convencionals: vins de Tècniques
Naturals, Ecològics i Biodinàmics.
• Conéixer les aportacions de la fusta en el vi: criança i envelliment.
• Entendre gustos i posicionament del vi en el mercat: premis i concurs
nacionals i internacionals. Valor i preu d'una botella de vi.
• Recórrer zones geografies vinícoles nacionals, que estan emergint amb
vins de varietats singulars o recuperades.
• Aprofundir en el procediment del Tast.
• Conéixer l'elaboració de l'aperitiu de “moda”: el Vermut.
• Saber comunicar que trobem en una copa de vi, utilitzant un llenguatge
global i assequible: adquirir els coneixements i habilitats en la metodologia
del Tast.
• Introduir-nos en les noves tècniques de vinificació emprant les antigues
gerres de fang: “Raw Wines”.
• Proporcionar les eines necessàries per a un major disfrute i aprofitament
de la Cultura del Vi i el seu valor patrimonial.
• Proporcionar coneixements, aprenentatges i estratègies per al
desenvolupament integral, autonomia personal i convertir-nos en “consumidors
responsables i amb bon criteri” a l'hora de la compra d'una botella de vi.
• Afavorir la comunicació a través de les relacions interpersonals i de la
trobada; desenvolupar la capacitat de participació de l'alumnat en les sessions
pràctiques de Tast.
ESPAI I RECURSOS
Aula preparada per
al Tast, amb projector/televisió.
Persones que desitgen ampliar els seus coneixements
del món del vi, o bé aquelles persones que hagen participat amb anterioritat en
diferents cursos o tastos de vi.
CONTINGUT:
Tema 1- Teoria: “ Vinya i
verema com a factors de qualitat”
Pràctica: tast de 3/4 vins joves i amb
criança en fusta.
Tema 2- Teoria: “Vins no
convencionals: Ecològics, Biodinàmics Tècniques
Naturals”
Pràctic: tast de 3 vins elaborats
seguint aquestes tècniques.
Pràctic: tast de 3 vins, blancs i negres,
amb DO Madrid.
Tema 4- Teoria: “Vins Monovaritales vs Cupatge”
Pràctica: tast de 3/4 vins.
Tema 5- Teoria: “Geografia
vitivinícola de la Comunitat Valenciana
”
Pràctic: tast de 3/4 vins de les DO :
València, Alacant i Utiel Requena
Tema 6- Teoria: “L'aperitiu de
moda: el VERMUT”
Pràctica: tast de 3/4 Vermuts
representatius.
Tema 7- Teoria: “Quant hauríem
de pagar per una botella de vi?”
Pràctic: tast a CEGUES, l'alumnat
estimarà el preu de cada vi.
Tema 8- Teoria: “Rioja i Ribera
del Duero, les 2 grans!”
Pràctic: tast de vins de Rioja i Ribera
del Duero.
Tema 9- Teoria: “Què hi ha en
una copa de Vi?”
Pràctic: es tastaran 2/3 vins singulars, per a apreciar els seus constituents.
Tema 10- Teoria: “Elaboracions
en gerres de fang: Raw wines”
Pràctic: tast de 3 vins que hi han passat per
gerres de fang.
METODOLOGIA:
Tot el procés d'ensenyament/aprenentatge es basarà en
els interessos, actituds i expectatives de l'alumnat, amb la finalitat
d'ampliar els seus coneixements sobre el vi, elaboracions no convencionals i
acostar-nos a noves zones vitivinícoles que han sorgit recentment en el
“planeta vi”. L'ensenyament pràctic de les sessions de Tast, facilitaran la comprensió
i assimilació dels continguts formatius, promovent el raonament crític, la
socialització i especialment la transferència dels coneixements al món real.
No hay comentarios:
Publicar un comentario