CULTURA DEL VI: PERFECCIONAMENT

 

NOM DEL CURS

CULTURA DEL VI: “Introducció a l'Enologia i Geografia Vitivinícola- I”
Nivell Perfeccionament.

Monitora: Graciela Pena Valente. Enóloga y Sumiller.










OBJECTIUS GENERALS

• Conéixer les bases de vinificacions no convencionals: vins de Tècniques Naturals, Ecològics i Biodinàmics.

• Conéixer les aportacions de la fusta en el vi: criança i envelliment.

• Entendre gustos i posicionament del vi en el mercat: premis i concurs nacionals i internacionals. Valor i preu d'una botella de vi.

• Recórrer zones geografies vinícoles nacionals, que estan emergint amb vins de varietats singulars o recuperades.

• Aprofundir en el procediment del Tast.

• Conéixer l'elaboració de l'aperitiu de “moda”: el Vermut.

• Saber comunicar que trobem en una copa de vi, utilitzant un llenguatge global i assequible: adquirir els coneixements i habilitats en la metodologia del Tast.

• Introduir-nos en les noves tècniques de vinificació emprant les antigues gerres de fang: “Raw Wines”.

• Proporcionar les eines necessàries per a un major disfrute i aprofitament de la Cultura del Vi i el seu valor patrimonial.

• Proporcionar coneixements, aprenentatges i estratègies per al desenvolupament integral, autonomia personal i convertir-nos en “consumidors responsables i amb bon criteri” a l'hora de la compra d'una botella de vi.

• Afavorir la comunicació a través de les relacions interpersonals i de la trobada; desenvolupar la capacitat de participació de l'alumnat en les sessions pràctiques de Tast.

ESPAI I RECURSOS

 Aula preparada per al Tast, amb projector/televisió.

 EINES I MATERIALS A APORTAR PER L’ALUMNE:

 La monitora informarà el primer dia de classe dels materials que s'utilitzaran al llarg del curs.

 

CONEIXIMENTS PREVIS RECOMANATS:

Persones que desitgen ampliar els seus coneixements del món del vi, o bé aquelles persones que hagen participat amb anterioritat en diferents cursos o tastos de vi.


CONTINGUT:

 

Tema 1- Teoria: “ Vinya i verema com a factors de qualitat”

           Pràctica: tast de 3/4 vins joves i amb criança en fusta.

         

Tema 2- Teoria: “Vins no convencionals: Ecològics, Biodinàmics                                                Tècniques Naturals”

           Pràctic: tast de 3 vins elaborats seguint aquestes tècniques.

         

 Tema 3- Teoria: “DO Vins de Madrid”

           Pràctic: tast de 3 vins, blancs i negres, amb DO Madrid.

         

Tema 4- Teoria: “Vins Monovaritales vs Cupatge”

           Pràctica: tast de 3/4 vins.

           

Tema 5- Teoria: “Geografia vitivinícola de la Comunitat Valenciana 

           Pràctic: tast de 3/4 vins de les DO : València, Alacant i Utiel Requena

           

Tema 6- Teoria: “L'aperitiu de moda: el VERMUT”

           Pràctica: tast de 3/4 Vermuts representatius.

         

Tema 7- Teoria: “Quant hauríem de pagar per una botella de vi?”

           Pràctic: tast a CEGUES, l'alumnat estimarà el preu de cada vi.

           

Tema 8- Teoria: “Rioja i Ribera del Duero, les 2 grans!”

           Pràctic: tast de vins de Rioja i Ribera del Duero.

         

Tema 9- Teoria: “Què hi ha en una copa de Vi?”

           Pràctic: es tastaran 2/3 vins singulars, per a apreciar els seus  constituents.


Tema 10- Teoria: “Elaboracions en gerres de fang: Raw wines

           Pràctic: tast de 3 vins que hi han passat per gerres de fang.


 METODOLOGIA:

 

Tot el procés d'ensenyament/aprenentatge es basarà en els interessos, actituds i expectatives de l'alumnat, amb la finalitat d'ampliar els seus coneixements sobre el vi, elaboracions no convencionals i acostar-nos a noves zones vitivinícoles que han sorgit recentment en el “planeta vi”. L'ensenyament pràctic de les sessions de Tast, facilitaran la comprensió i assimilació dels continguts formatius, promovent el raonament crític, la socialització i especialment la transferència dels coneixements al món real.

No hay comentarios:

Publicar un comentario