EXCURSIONS AL PATRIMONI NATURAL


NOM DEL CURS:
SENDERISME I ARQUEOLOGIA A LA SAFOR I A LES COMARQUES CENTRALS VALENCIANES
A càrrec de Joan Negre, Doctor en Arqueologia.

PREU: 
5 €.
INCLOU GUIA i DOCUMENT DIDÀCTIC
NO INCLOU ENTRADES ALS MUSEUS O MONUMENTS, NI EXTRES

OBJECTIUS GENERALS:

CONÉIXER EL NOSTRE ENTORN NATURAL I CULTURAL AMB UN SEGUIT DE VISITES AL PATRIMONI ARQUEOLÒGIG MÉS PRÒXIM. DE LA MÀ D'ESTES EXCURSIONS ENS APROPAREM AL PATRIMONI HISTÒRIC DE LES NOSTRES COMARQUES I PASSEJAREM PELS ENTORN NATURALS MÉS DIVERSOS DE LES NOSTRES CONTRADES. 

LA MUNTANYA MEDITERRÀNIA ÉS UN DELS PAISATGES MÉS DESCONEGUTS I IMPORTANTS DEL NOSTRE TERRITORI. ATRESORA UN GRAN PATRIMONI NATURAL I CULTURAL QUE ANIREM DESENTRANYANT EN LES NOSTRES EXCURSIONS.


RECOMANACIONS:

BON CALCER, ROBA ADEQUADA, PROTECCIÓ SOLAR I AIGUA EN ABUNDÀNCIA.
PER A LES RUTES SENDERISTES SEMPRE ES RECOMANA UN BON COMPORTAMENT (NI LLANÇAR DEIXALLES NI ARREPLEGAR CAP ELEMENT NATURAL, SILENCI I RESPECTE PEL MEDI)
11 de novembre:
 "Cova del Bolomor. Neandertals, els primers pobladors"


Lluny de la visió tradicional que tenim d'esta espècie, els neandertals eren capaços de pensar de forma complexa, utilitzar el llenguatge, caçar organitzadament, utilitzar el foc de forma controlada i, segons els més recents estudis, fins i tot expressar-se artísticament. Ens acompanyeu a la cova del Bolomor per conèixer el jaciment neandertal més antic a terres valencianes?
Incripcions: Del 5 al 9 de novembre.


25 de novembre:
"El Pla de Petracos. Creences i col·lectivitat al neolític"A les nostres terres tenim alguns dels indicis més antics d'implantació de l'agricultura i la ramaderia a la Península Ibèrica. Estes fites, que van propiciar el sedentarisme, van donar lloc també a l'aparició de punts de reunió, com el Pla de Petracos. Allí es donaven cita els diferents grups que habitaven en les proximitats per viure i expressar les seues creences, lligades a la fertilitat, els cicles agrícoles i la família. Voleu conèixer este Patrimoni de la Humanitat?
Inscripcions: DEl 19 al 23 de novembre.

16 de desembre:
"La Bastida de les Alcusses. Guerra i comerç al món iber"La Bastida de les Alcusses, a Moixent, és un dels poblats fortificats ibers més importants i millor coneguts de les nostres comarques. Des d'este jaciment es podia controlar tota l'actual vall de Montesa, una de les principals vies de pas del nostre territori al llarg de la història. D'allí prové, a més, el famós guerrer de Moixent, però també joies, ferramentes agrícoles i utensilis ceràmics que ens permeten conèixer com era la societat ibèrica a terres valencianes.
Inscripcions: Del 10 al 14 de desembre

27 de gener:
"La fortalesa de Bairén. La porta de la taifa de Dénia"


La fortalesa de Bairén va ser el cap d'un districte que per primera vegada en la història definia, de forma molt similar a l'actual, els límits de la nostra comarca. Va ser en època andalusina, quan d'ella depenien els fortins de Vilallonga, Borró, Vilella i Palma. Però la seua història no acaba ací: entre d'altres fets, als seus peus acampà Jaume I per reunir-se amb el governador Zaén i pactar la submissió de la gran medina de Dénia. Si voleu conèixer esta i moltes altres històries del passat andalusí de la comarca, no vos perdeu esta excursió.
Inscripcions: Del 21 al 25 de gener.10 de febrer:
"Monestir de Santa Maria de la Valldigna"


A finals del segle XIII, Jaume II impulsà la construcció del gran monestir cistercenc de Santa Maria de la Valldigna. Filial del Monestir Reial de Santes Creus, esta institució rebé el control de la vall d'Alfàndec, l'actual Valldigna, i dels seus habitants. Baix la direcció dels seus abats i la protecció de les viles veïnes, este monestir impulsà la posada en conreu de les seues terres, tot destacant el cultiu de l'arròs i la canyamel. Es tracta d'un dels exemples més excelsos del gòtic cistercenc valencià amb nombroses reformes que reflecteixen l'esdevindre de la seua història.
Inscripcions: Del 4 al 8 de febrer.


No hay comentarios:

Publicar un comentario