EXCURSIONS AL PATRIMONI NATURAL


NOM DEL CURS:
SENDERISME I ARQUEOLOGIA A LA SAFOR I A LES COMARQUES CENTRALS VALENCIANES
A càrrec de Joan Negre, Doctor en Arqueologia.

PREU: 
5 €.
INCLOU BUS, GUIA i DOCUMENT DIDÀCTIC
NO INCLOU ENTRADES ALS MUSEUS O MONUMENTS, NI EXTRES

OBJECTIUS GENERALS:

CONÉIXER EL NOSTRE ENTORN NATURAL I CULTURAL AMB UN SEGUIT DE VISITES AL PATRIMONI ARQUEOLÒGIG MÉS PRÒXIM. DE LA MÀ D'ESTES EXCURSIONS ENS APROPAREM AL PATRIMONI HISTÒRIC DE LES NOSTRES COMARQUES I PASSEJAREM PELS ENTORN NATURALS MÉS DIVERSOS DE LES NOSTRES CONTRADES. 

LA MUNTANYA MEDITERRÀNIA ÉS UN DELS PAISATGES MÉS DESCONEGUTS I IMPORTANTS DEL NOSTRE TERRITORI. ATRESORA UN GRAN PATRIMONI NATURAL I CULTURAL QUE ANIREM DESENTRANYANT EN LES NOSTRES EXCURSIONS.


RECOMANACIONS:

BON CALCER, ROBA ADEQUADA, PROTECCIÓ SOLAR I AIGUA EN ABUNDÀNCIA.
PER A LES RUTES SENDERISTES SEMPRE ES RECOMANA UN BON COMPORTAMENT (NI LLANÇAR DEIXALLES NI ARREPLEGAR CAP ELEMENT NATURAL, SILENCI I RESPECTE PEL MEDI)


10 de març
 BANYS DE LA REINA I POBLA D'IFAC

Els Banys de la Reina amaguen un dels més importants i luxosos establiments romans de les nostres comarques. Situat a l'istme que connecta l'actual vila de Calp amb el Penyal d'Ifac, allí trobem una explotació agrària transformada en espai residencial de luxe que va viure diferents èpoques de llums i ombres al llarg de la seua història. No ens costarà gens avançar des d'allí un poc al Penyal per trobar-nos amb la pobla d'Ifac, una vila medieval impulsada pel gran almirall de la flota aragonesa Roger de Llúria, que ens ajudarà a entendre els mecanismes de la conquesta cristiana de les nostres comarques i les transformacions que va implicar.
Incripcions: Del 4 al8 de març.


7 d'abril:
"LA MEDINA DE DÉNIA"

Dénia va ser, en època andalusina, un dels principals ports i nuclis urbans de la costa mediterrània. Primer com a lloc d'amarratge de l'estol califal, després com a capital de la taifa de Dénia i lloc de partida de la majoria de musulmans que viatjaven a la Meca, la ciutat va créixer en importància al llarg dels segles de domini islàmic, una època de gran esplendor i avenços per a les nostres comarques, però també plena de moments tràgics. A través de la seua alcassaba i les restes conservades al seu nucli urbà, viatjarem a aquell moment per entendre millor els clarobscurs de Daniya. Després ens desplaçarem fins a Jesús Pobre per conèixer el celler Les Freses i aquesta nova edat d'or del vi blanc de la Marina.
Inscripcions: De l'1 al 5 d'abril.
12 de maig
"MONESTIR DE SANT JERONI DE COTALBA"

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba és un dels millors exemples que tenim de les construccions monàstiques valencianes a la tardor de l'edat mitjana. Impulsat per Alfons el Vell, va utilitzar aquest cenobi per posar baix la seua protecció una comunitat de monjos que es veien constantment atacats per mariners barbarescs a la plana de Xàbia. La participació en la seua construcció de la família March o les importants reformes dutes a terme per la família Borja en el segle XVI, fan d'aquest monument una peça clau de la història i l'art de les nostres comarques.
Inscripcions: Del 20 al 24 de maig.25 de maig (DISSABTE):

"CASTELL D'AMBRA I DE FORNA"

El castell d'Ambra va ser una d'aquelles fortaleses que van presenciar de primera mà l'arribada de Jaume I i la invasió de les terres d'al-Andalus pels exèrcits cristians. L'operació de conquesta, ben planificada, va suposar la presa de molts d'aquests castells i la seua progressiva pèrdua d'importància en favor de les viles properes, tal i com va succeir en el cas de Pego o el de Gandia. Aquesta fortificació ens convida a entendre com vivien els defensors de les terres de l'Islam en aquells darrers moments en vespres de feudals. El palau de Forna, per la seua banda, ens permetrà entendre un altre tipus d'edificació, la dels xicotets establiments fortificats en mans dels nous senyors cristians als quals se'ls atorgaran aquestes terres.


Inscripcions: Del 6 al 10 de maig9 de JUNY:
"LA BASTIDA DE LES ALCUSSES. GUERRA I COMERÇ AL MÓN IBER"

La Bastida de les Alcusses, a Moixent, és un dels poblats fortificats ibers més importants i millor coneguts de les nostres comarques. Des d'este jaciment es podia controlar tota l'actual vall de Montesa, una de les principals vies de pas del nostre territori al llarg de la història. D'allí prové, a més, el famós guerrer de Moixent, però també joies, ferramentes agrícoles i utensilis ceràmics que ens permeten conèixer com era la societat ibèrica a terres valencianes.
Inscripcions: Del 3 al 7 de juny.


No hay comentarios:

Publicar un comentario