CULTURA DEL VI

 

NOM DEL CURS:    Descobrint els secrets del vi.
Monitor: Nacho Pastor

DATA DE REALITZACIÓ: 
Dilluns i dimecres de 17 a 19 h.

Del 3 de novembre al 3 de desembre




 


 

 

 

OBJECTIUS GENERALS:

 

- Introduir a l'alumne en el món del vi de manera pràctica, amena i progressiva.

- Desenrotllar les habilitats bàsiques de tast, identificació sensorial i vocabulari enològic.

- Transmetre coneixements bàsics sobre tipus de vi, elaboració, conservació i servici.

- Comprendre els principals factors que influïxen en l'estil, la qualitat i el caràcter del vi.

- Gaudir, compartir i descobrir el vi com a element cultural i sensorial.


 

CONTINGUT DEL CURS:


Sessió

Tema

Part teòrica (1h)

Part pràctica (1h - tast)

1

El vi: una introducció

Història, definició, tipus de vi

Tast comparatiu: blanc, rosat, negre

2

Com es fa el vi

Vinificació: blanc, negre i rosat

Tast tècnic de tres vinificacions

3

El raïm i el terroir

Varietats principal i sols/climes

Tast de monovarietals contrastats

4

El llenguatge del vi

Vocabulari, fases del tast, errors comuns

Tast guiat amb descripció detallada

5

Vins blancs en profunditat

Estils, regions, criança

Tast de blancs secs, aromàtics i amb barrica

6

Vins negres en profunditat

Criança, tanins, evolució, zones

Tast de negres jóvens, criança i reserva

7

Vins rosats, especials i espumosos

Rosats, dolços, generosos, espumosos, mètodes d’elaboració

Tast de rosats, espumosos i vins singulars

8

Maridatge bàsic

Principis del maridatge, harmonia i contrast

Tast-maridatge de vins amb aliments simples

9

Defectes del vi i conservació

Oxidació, suro, reducció, emmagatzematge

Tast amb exemples pràctics i comparació

10

Tast a cegues i repàs

Joc-avaluació final, revisió d’aprenentatges

Tast a cegues lúdica amb posada en comú



ESPAIS I RECURSOS:

- Aula equipada amb projector i accés a aigua.

- Taules per a col·locar copes i fitxes de tast.

- Escopidores.

- Material audiovisual proporcionat pel formador.

 

 

CONEIXEMENTS PREVIS RECOMANATS:

 No es requereixen coneixements previs. El curs està dirigit a persones interessades a iniciar-se en el món del vi des d'un enfocament accessible, pràctic i enriquidor.


 

EINES I MATERIALS A APORTAR PER L’ALUMNE:

- Copes de tast (almenys dos copes).

- Llibreta o quadern de notes.

- Bolígraf o llapis.

- Ganes de participar i gaudir.

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario