CULTURA DEL VI: INICIACIÓ

NOM DEL CURS

CULTURA DEL VI: Descobrint els secrets del vi. 
Nivell Iniciació

Monitora: Graciela Pena Valente. Enóloga y Sumiller.








OBJECTIUS GENERALS

Proporcionar les eines necessàries per a un major gaudi i aprofitament de la Cultura del Vi i el seu valor patrimonial.

Adquirir els coneixements, habilitats i destreses en la identificació de tipus de vins i varietats emprades en les elaboracions de les diferents zones geogràfiques d'Espanya i també d'altres regions rellevants europees.

Saber comunicar que trobem en una copa de vi, utilitzant un llenguatge global, senzill i assequible: adquirir els coneixements i habilitats en la metodologia del Tast. En finalitzar el Curs l'alumnat serà capaç d'apreciar i determinar les característiques organolèptiques del vi, així com els coneixements bàsics de les diferents vinificacions i principals varietats emprades en aquestes.

Capacitar a l'alumnat en l'apreciació  de vins procedents de diferents Denominacions d'Origen, així com les característiques de vins procedents de mètodes de vinificació singulars: vins espumosos i vins de Maceració Carbònica.

Proporcionar coneixements, aprenentatges i estratègies per al desenvolupament integral, autonomia personal i convertir-nos en “consumidors responsables i amb bon criteri” a l'hora de la compra d'una botella de vi.

Afavorir la comunicació a través de les relacions interpersonals i de la trobada; desenvolupar la capacitat de participació de l'alumnat en les sessions pràctiques de Tast.


ESPAI I RECURSOS

 Aula preparada per a la Cata, amb projector/televisió.



EINES I MATERIALS A APORTAR PER L’ALUMNE:

La monitora informarà el primer dia de classe, que materials s'utilitzaran al llarg del curs.


CONEIXIMENTS PREVIS RECOMANATS:

No són necessaris coneixements previs; el curs va dirigit a persones que desitgen iniciar-se en el món del vi, amb inquietud i curiositat acostant-se al vi com un fort vincle cultural en el Llevant espanyol.


CONTINGUT:


Tema 1- Teoria: “Coneixements bàsics de vinificació”

Pràctica/ Tast: tast de 2/3 vins monovarietales de diferents varietats.

Tema 2- Teoria: “Tècniques de vinificació: blancs, negres i rosats” 

Pràctic/ Tast: tast de 3 vins de diferents Dos.

Tema 3- Teoria: “Pràctiques d'elaboració en vins blancs”

Pràctica/ Tast: tast de 2/3 vins blancs.

 

Tema 4- Teoria: “Pràctiques d'elaboració de rosats i negres”

Pràctic/ Tast: tast de vins rosats i negres.

 

Tema 5- Teoria: “Vins especials: Espumosos/Cava i vins de Maceració Carbònica”

Pràctica/ Tast: tast de Caves i vins de Maceració Carbònica.

 

Tema 6- Teoria: “Geografia vinícola espanyola”

Pràctica/ Tast: tast de 3/4 vins amb diferents Dos.

Tema 7- Teoria: “Geografia vinícola europea”

Pràctica/ Tast: tast de 3 vins de diferents regions europees.

 

Tema 8- Teoria: “Anàlisi organolèptica i el seu procediment: el TAST”

Pràctic/ Tast: es cataran 2/3 vins singulars.


 METODOLOGIA:

Tot el procés d'ensenyament/aprenentatge es basarà en els interessos, actituds i expectatives de l'alumnat, amb la finalitat d'ampliar els seus coneixements sobre el vi, elaboracions tradicionals i especials, paisatge vitivinícola espanyol i d'Europa. L'ensenyament pràctic de les sessions de Tast, facilitaran la comprensió i assimilació dels continguts formatius, promovent el raonament crític, la socialització i especialment la transferència dels coneixements al món real.

1 comentario: